Mesto nedohodlo odpredaj rozvodov, v ponuke sú iba základné TV stanice

02.11.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 2. novembra (TASR) - Chýbajúca dohoda o odpredaji mestských káblových rozvodov medzi mestom Vranov nad Topľou a spoločnosťou TELECOM TKR, ktorá cez ne šíri od apríla tohto roka televízny signál, dnes vyústila do redukcie televíznych staníc v programovej ponuke pre stovky miestnych domácností. Z vyše 20 televíznych programov tak možno sledovať iba päť. Keďže ide v rámci jednotlivých mestských bytov o jediný zdroj signálu, k jeho celkovému odpojeniu zo strany dodávateľa zatiaľ nedošlo.
Spoločnosť TELECOM TKR začala poskytovať mestu svoje služby v oblasti šírenia televízneho signálu cez sieť mestských káblových rozvodov na základe predbežnej dohody v apríli tohto roka, keď mesto potrebovalo urýchlene zabezpečiť prechod z analógového vysielania na digitálne. Vtedajší prevádzkovateľ rozvodov, a to Mestský bytový podnik, ktorý je v súčasnosti v konkurze, nemal na potrebnú zmenu technológie finančné krytie.
Následný odpredaj televíznych rozvodov mesta TELECOMu TKR za cenu podľa znaleckého posudku odobrili ako prípad osobitného zreteľa, vzhľadom na operatívne zabezpečenie digitálneho signálu zo strany tejto spoločnosti, vranovskí poslanci počas júnového zasadnutia Mestského zastupiteľstva (MsZ). Poslanecký zbor tak rozhodol skôr, ako mal v rukách názor nezávislého znalca, ktorý následne ohodnotil zastarané televízne rozvody mesta iba na 5200 eur. Niektorí poslanci očakávali, že sa ich hodnota môže pohybovať na úrovni 50.000 eur.
\"Predpokladali sme, že tá cena za káblové rozvody bude na základe posudku znalca vyššia. Keďže sa mi zdala podobne ako viacerým poslancom nízka, nepodpísal som kúpnu zmluvu a nezrealizoval som predaj káblových rozvodov,\" podotkol primátor mesta Ján Ragan (nezávislý) s tým, že smerom k TELECOMu TKR následne inicioval rokovania za účelom stanovenia vyššej ceny za odpredaj siete prípadne jej budúceho prenájmu. V októbri tohto roka však mestskí poslanci svoje rozhodnutie prehodnotili a uznesenie o priamom odpredaji rozvodov spoločnosti zrušili. Primátor ich rozhodnutie nepodporil a schválené uznesenie o zrušení toho pôvodného nepodpísal.
Poslanec Štefan Topľanský (Smer-SD) v tejto súvislosti poznamenal, že samospráva mala zabezpečiť efektívnejší odpredaj televíznych rozvodov cez verejnú obchodnú súťaž. \"Je potrebné si zároveň uvedomiť, že sa nepredáva iba technické zariadenie. Tých 700 bytových jednotiek, ktorých sa to týka, platí za televízny signál pravidelné poplatky,\" poznamenal na margo prechodu klientely na novú spoločnosť.
\"Na verejnú obchodnú súťaž momentálne nie je priestor, pretože jednak sme prisľúbili tejto firme, že budeme prioritne rokovať s ňou, a jednak kvôli tomu, že cena našich káblových rozvodov stále klesá,\" vysvetlil Ragan. V prípade nedohody so súčasným šíriteľom televízneho signálu sa primátor zároveň obáva budúcich sankcií. \"Firma si u nás uplatní finančné škody a potrvá dosť dlho, kým občania budú mať televízny signál. Kým vypíšeme prípadnú novú obchodnú súťaž, rozvody nebudú mať hodnotu ani tých 5000 eur,\" uzavrel vranovský primátor.
\"Keďže spoločnosť TELECOM TKR naďalej nemá nijakú dohodu s mestom vo veci televíznych rozvodov v mestských bytoch, dnes popoludní sme zredukovali počet TV staníc v programovej ponuke pre obyvateľov týchto bytoviek. Dnes sme odpojili Rozšírený súbor, stanice v ponuke Základného súboru sú pre domácnosti prístupné naďalej. To, dokedy to tak bude, závisí od prístupu mesta,\" informoval konateľ spoločnosti TELECOM TKR Richard Krajči.
 

Vyberte región